בתור הקדמה, יודגש שמכמה טעמים אא״פ להאריך בענין זה כדבעי, במסגרת זו. ופתח דברינו יאיר בהעתקת ד׳ תשו׳ הרי״ד סנ״ד: ואני מודיע לכבודך כי סברות דקות יש בתורת העישוי ומפני טירוף הדעת לא כתבתים לך הלא הואכמוס עמדי חתום באוצרותי עכ״ל. ומזה יש ללמוד בק״ו ע״ד הזהירות בענין זה בימינו אלה. וד״ל.
והנה, כידוע לכל בר בי רב שרק במקרים מסויימים ממש אחז״ל שכופין להוציא. ובכמה אופנים ה״ז שנוי במחלוקת וי״ב פרטים ופרטי פרטים, ומשום חומרא דאשת איש אא״פ להקל. וכד׳ התוס׳ כתובות ע, א - ד״ה יוציא, שאין לכוףשום אדם לגרש ולעשות מעשה עד שנמצא ראיה ברורה דהא אמרינן דגט מעושה בישראל שלא כדין פסול ואין להתיר א״א מספק. וכמ״ש הרמ״א אה״ע סקנ״ד סכ״א (והוא מהרא״ש): וכיון דאיכא פלוגתא דרבוותא ראוי להחמיר. ובשו״ת הרא״ש כלל מ״ג ס״ו: כיון דאיכא פלוגתא דרבוותא למה נכניס ראשינו בין ההרים הגדולים ולעשות גט מעושה שלא כדין ולהתיר א״א וכל המעשה בטענה זו מרבה ממזרים בישראל. ובשו״ת הרמ״א סצ״ו: כיון שר״תוהאחרונים נחלקו מי יכניס ראשו בין ההרים ולא ירצצו את מוחו. וכבר כתב המהרי״ט בשו״ת ח״א סקי״ג: הכפי׳ דבר חמור מאד וראוי לכל אדם לברוח ממנה כבורח מן הנחש. וראה בשו״ת אדה״ז סכ״ד: קשה הדבר מאד להיכנסלבית הספק גט מעושה שלא כדין ח״ו שהוא פסול דאורייתא. ובסדר אליהו רבה חלק התשובות סי״ג: אין רצוני לומר לעשות מעשה לכוף לבעל זה שיגרש וחלילה חלילה כי מי הוא זה אשר ערב אל לבו לעשות מעשה בענין איסורא״א אם לא יימצא הדבר מפורש בקדמונים בלתי שום חולק. ובשו״ת צי״א ח״ה בפתיחה ספ״ז: ומי אשר גישה לו אפי׳ במדת מה אל דברי רבותינו הפוסקים ראשונים ואחרונים ז"ל, יודע עד מה חרדו ורטטו מדי הגיעם לדון בהלכהגדולה זאת של חששא לגט מעושה ולכן כל העוסק בזה מן ההכרח שיראתו תהא קודמת לחכמתו.
וילה״ע גם ממש״כ בשו״ת תומת ישרים סקכ״ה: ואנן בעינן בגרושין לאפוקי נפשין מכל צד פלוגתא ושיבא ענין הגרושין בהיתר גמור לכו״ע ונחוש אפי׳ לדעת מי שאין הלכה כמותו כדי שלא להוציא לעז על משפחות ישראל וכו׳, עיי״ש. (וכעי״ז - לענין אחר - בטיב גיטין (להבית אפרים) בסוה״ס בהערות לסדר הגט סקל״ב (פז, א): וכל טצדקי דאיכא למיעבד שלא יפול אח״כ ערעור על הגט מוטל על הבי״ד לעשות שלא נצטרך לסמוך אח״כ על היתירים דשעת הדחקועיגון וכדאמר רב יוסף לאביי חזי דלא מצווחת עלה בבי מדרשא). וכבר העירו ממשל״מ גירושין פי״א הכ״ח.
וידוע בשער בת רבים מש״כ בשו״ת החת״ס אה״ע סקט״ז: כיון שנחלקו בזה ואין אתנו יודע להכריע ממילא אם עבר וגירש ע״י עישוי הרי היא א״א דאורייתא בודאי ולא מספק. וטעמא אני אומר שהרי גט מעושה אפי׳ כדין ואומר רוצהאני מכל מקום אינו כשר אלא מטעם דאמרו חז"ל מסתמא ניחא ליה לקיים דברי חכמים שאמרו לכופו להוציא וע״ד שהסביר הרמב"ם בספ״ב מהל׳ גירושין, והיינו כשברור גם למגרש שהעישוי כדין אליבא דכו״ע א״כ מצוה לשמועדברי חכמים אבל הכא יאמר נא המגרש מאן לימא לן שמצווה לשמוע דברי הרא"ש דילמא מצוה לשמוע דברי המרדכי וא״כ מה שאמר רוצה אני היה בהכרח ולא ענה מלבו, אם כן אין שום הו״א לכוף לגרש. ובכ״מ האריכו טובאבשיטתו. ואכ״מ.
וביחד עם זה, מצינו בכ״מ שמשום תקנת עגונות וכו׳ - השייך גם בנוגע למסורבות גט כמובא בכ״מ - יש לעשות כל טצדקי לעזור ולסייע, שלא תהיינה בנות ישראל כשבויות חרב ח״ו. וכן משום תקנת ממזרים ח״ו. ובפרט בדור פרוץ, אשר איש הישר בעיניו יעשה, שיש לחוש שלא תצאנה בנות ישראל לתרבות רעה ח״ו, ולפעמים ה״ז חומרא דאתי לידי קולא ח״ו באיסור א״א. וכמ״ש במרדכי כתובות סקפ״ו: יתנו לב לפי הענין להעמיד דבר על אופניו שלא תצאנהבנות ישראל לתרבות רעה. ועייג״כ בקובץ תשובות ח״ב ספ״ג: שד״ז ניתן לשיעורים ויש לשקול את הענין לפי מסיבותיו, ובאופן שקיימים סיכויים שבהמשך הזמן עוד ישובו וישלימו אהדדי באופן זה כשר הדבר וראוי להחמיר ולחושלדעת אלה הסוברים שאין כופין. אבל במקום עיגון גדול כגון בעובדה דנן שעברו כבר שמונה שנים שהאישה יושבת בעיגונה הרי במקרה דידן נראה כי יש לפסוק כפי ההלכה ויקוב הדין את ההר, עיי״ש.
והנה בנוגע להסכם הנפוץ בארה״ב, שקו״ט בזה מכמה טעמי ובצירוף כמה סברות דלהלן: מש״כ בשו״ת המבי״ט ח״ב סקל״ח שגם בכפי׳ על ד״א נפסל הגט אף אם לא תלוה בגט בפירוש אם עיקר הכוונה עבור הגט; גם במחייבא״ע בקנס, כשלא עלה ע״ד בשעת ההתחייבות שיבוא לידי כך ל״מ קבלה מרצונו, ועפמש״כ בשו״ת מהרשד״ם אה״ע סס״ג (לז, ג) שאם קיבל הקנס רק אם הבורר יאמר לו לגרש ולא ישמע אליו לא חשיב קבלה מרצונו כיון שיתכןשסבר שהבורר יפסוק שלא יגרש; לכמה פוסקים, במקום שנוגע לחרפת רעב, גם אם כפוהו באונס ממון כדין, ואינו תלוי כלל בגט ה״ז אונס; מש״כ הרמ״א סקל״ד ס״ה שאם קיבל עליו קנסות אם לא יגרש יש מחמירים וטוב לחושלכתחילה ולפטרו מן הקנס; לדעת רוה״פ בחזר בו מרצונו לגרש לכו״ע פסול. וראה שו"ת מכתב מאליהו ס״כ שכ״ד כל הפוסקים (חוץ ממהרי״ק. והמהרי״ק לא הביא ד׳ הרשב״א. ויתכן שאילו ראה ד׳ הרשב״א הי׳ חוזר בו). ועי׳בפת״ש על אתר; גם למכשירים כיון שבעש״ג יכפוהו בגופו ע״י מאסר וכיו״ב, ה״ז אונס ואף כשלא איימה כיון שסבור המגרש שבכוחה לעשות כן. וראה בקובץ תשובות ח״ב סקס״ג. והאריך בכ״ז מח״ס שו״ת בריתי שלום בספריו וגםבמאמר בפ״ע. ועוד יש המעוררים שבהסכם הנ״ל יש חשש אסמכתא, ואף בקנין בפני בי״ד ל״מ לדעת המחבר סר״ז סט״ו, ומכיון שביד הבעל לומר קים לי כהמחבר, נמצא שהכפי׳ היא שלא כדין. וגם קנין מעכשיו ל״מ בדשלב״ל. וראה בכ״ז בס׳ בנתיבות ההלכה ח״א ע׳ כא ואילך.
ובכל הפרטים הנ״ל ישנה אריכות גדולה בד׳ הפוסקים. וראה בהנסמן בס׳ אלו שכופין להוציא ובס׳ כפיי׳ בגט.
ולשלימות הענין, יבואו כאן גם אי אלו ציונים ומ״מ למש״כ כ״ק אדמו״ר הצ״צ בנדון: שו״ת הצ״צ אה״ע סרס״ב סק״ג (הסכמת כל הפוסקים דאונס ממון חשוב אונס וחלילה לזוז מזה). שם סקי״ב (לענין דינא ודאי קיי״ל כדעת רוב גדוליהראשונים וכל האחרונים שחלילה לכוף את הבעל לגרש וכל המעשה על הגט מרבה וכו׳). עוד שם (שמהריב"ל כ' שלא ראה לרבני הדור שעשו מעשה לעשות הרחקות דר״ת מפני שההרחקה הוא כעין כפייה ממש. ובסו״ד שם: שבהרחקה דר"ת ג"כ לא נעשה מעשה לכתחלה. ועיי״ע בשו״ת אה״ע סל״ו סק״ד. וראה בחידושי הצ״צ עמ״ס גיטין פ״ה קכ, ב). סרס״ד ד״ה ומ״ש (דכשעיקר כוונת האשה על הגט אף שאינה מזכרת הגט ה״ז אונס על הגט. וראהחי׳ עהש״ס כתובות צה, א). ועיי״ע בסתל״ד. סתנ״ה (והביא שם מש״כ הש״ך בגבורת אנשים דגם במקום שאמרו יוציא ויתן כתובה כופין בשוטים ובנידוי על הכתובה אבל על הגט אין כופין כלל שלא יהי' גט מעושה ובני' מאחרממזרים).
ונסיים מעין הפתיחה, במכתב שבאג״ק ח״כ ע׳ קנג: רבו מלספור מרז״ל וגם פס״ד למעשה שיסודם זה ששקדו חכ׳ על תקנת בנות ישראל בעניני נישואין ואישות, ובפרט - בתיקון עגונות. ואם בכ״ז ישנו מצב שאין התורה מתרתהעגונה - פשוט שזהו גם נגד שכל הבריא להכניס רעפארם כפה״נ לאדם פלוני. וממנ״פ האדם המשנה פס״ד התורה ז. א. שלדעתו האדם למע׳ ממנה - וא״כ מה לו בכלל לתורה כזו שתצווהו מה לעשות. ואם יודע האמת שתורה מןהשמים - איך זה שכל מוגבל של בנ״א - בא לשנות פס״ד של הבורא הבלתי מוגבל ושאינו בערכו כו׳ ולומר שדין זה ישר בעיניו ודין זה לא כו׳. ומסוג זה הם גם ההצעות שנשללו בהחלט ע״י גדולי הדורות שלפנינו וכן אלו שאגוה״רדכאן המונה מאות רבנים שעסקו בתורה רוב שנותיהם ובהתמדה וכו׳ ואסרום.
ובמכתב נוסף, נדפס בחכ״ד ע׳ שעד: בההצעה לתקנת עגונות - בכלל נכונה היא לדעתי, כמובן לאחר עיון מעמיק ע״י כמה מגדולי הוראה בהנוסחא, זמן כתיבתה וכו׳, וככתבו - שלע״ע דן רק ע״ד כללות הענין. אלא שצע״ג איך לשלולבהחלט שלא יתוסף עי״ז סיוע כלשהוא להלוחצים ״לחדש״ ההלכה ולהתאימה להמציאות שבימינו וכו׳ וכו׳ (היפך מפס״ד הרמב״ם שכל המציאות היא אך מאמיתת המצאו), והרי, בעוה״ר, בין הלוחצים ישנם גם כאלו שבחייהםהפרטיים הם יר״ש וכו׳ ומהפכים הם סניגור זה לקטגור על התורה, שיסודה שלא תהא מוחלפת וכו׳. וד״ל. והרי בדורנו שבולמוס שלו פרסומת - בודאי סו״ס תתפרסם השקו״ט וכאו״א מראשיכם עד שואב מימיך יפס״ד שמזה כש״כוק״ו להצעות שלו בשאר תרי״ב המצות וכו׳. וכל המתיר לישראל (עלול ש)נעשה ראש. וד״ל. ובאם א״א לשלול - מסופקני אם כדאי כל הענין, כי ברי ושמא (בתועלת) - ברי עדיף.